Pàgines

divendres, 18 de maig del 2012

Evolució dels sistemes econòmics:  cap sistema dura per sempre.


Cos humà i sistema econòmic

El cos humà és un sistema i com tots els sistemes ha anat evolucionant, adaptant-se a l'entorn. Fa  4 milions d'anys els nostres avantpassats van començar  a caminar sobre dues potes; fa 2,5 milions d'anys va aparèixer el gènere humà, amb l'homo habilis que feia servir les pedres com a eines; més endavant van aparèixer els Neandertal i, posteriorment, van ser substituïts pels Sapiens, que també estem evolucionant davant de canvis en la forma de viure...

Evolució dels sistemes econòmics
El sistema econòmic, com el cos humà, també ha anat evolucionant adaptant-se als canvis de l'entorn. L'economia depredadora, en la que s'aprofitava el que s'obtenia de la naturalesa, va donar pas, amb el descobriment de l'agricultura, a un nou sistema econòmic,en el que  les persones ja podien viure de forma sedentària gràcies a la seva producció; va aparèixer l'excedent i la propietat...

Les guerres van facilitar l'apropiació de l'excedent i també de les persones (esclaus). Aquesta acumulació d'excedents propicià l'aparició de grans imperis i tornà a canviar el sistema econòmic (esclavisme).

La desfeta  de l'Imperi Romà va fer que aparegués el feudalisme, i quan aquest sistema econòmic va anar perdent força (epidèmies, augment del comerç, aparició de la burgesia...) donà pas al sistema capitalista.

El  sistema econòmic és com el cos humà: evoluciona


Evolució del sistema capitalista 
Malgrat que el capitalisme ha perviscut fins als nostres dies, també s'ha anat adaptant a les circumstàncies. Davant l'aparició del sistema econòmic socialista i, per evitar que s'estengués a d'altres països, es fomentà la intervenció dels estats en l'economia (estat del benestar). A partir del fracàs del sistema socialista, però, es tendí a potenciar la desregulació dels mercats i la disminució del paper dels estats en l'economia.

El canvi de sistema sempre s'ha produint de forma espontània sense basar-se en l'aplicació de teories prèvies, excepció feta de l'aparició del sistema socialista. Normalment han estat els canvis de l'entorn que, a partir de les decisions dels agents econòmics, han fer modificar elements dels sistemes fins que s’ha provocat el seu canvi.

Els canvis de l'entorn provoquen els canvis de sistema


La història ens ensenya que cap sistema dura per sempre. Malgrat que a les persones que han viscut en cada època el seu sistema els pogués semblar etern, tots els sistemes sempre han desaparegut davant dels canvis en l'entorn.

El capitalisme també donarà pas a un nou sistema perquè s'haurà d'adaptar als canvis en la forma de viure i produir dels nostres temps, canvis desconeguts fins ara per la seva intensitat i rapidesa. El nostre sistema passarà a la història  perquè deixarà de ser adequat a la nova realitat.

El  sistema capitalista passarà a la història
  
En posteriors entrades al bloc em plantejo fer una mica de prospectiva i analitzaré validesa, en l'actualitat i en el futur, dels elements fonamentals del capitalisme.

M'agradaria que em donéssiu la vostra opinió de tot plegat.
Creieu que el sistema capitalista és eficient ?

Salut i pessetes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada