Pàgines

dimecres, 16 de novembre del 2011

Anatomia de l’economia: visió general


Crec que una bona manera d’entendre una matèria abstracta, com l’economia, és comparant-la amb quelcom que ens és molt proper i tangible: el nostre propi cos.

En aquest bloc he partit de la idea que l’economia és com el cos humà i que, igual que ell, pot emmalaltir. En aquesta entrada faré una primera presentació general d’aquesta semblança i, més endavant, miraré d’aprofundir en aspectes més concrets.

Sistema

Un sistema és un conjunt d’elements interdependents amb un objectiu comú, que té un comportament condicionat per determinades lleis.


El cos humà i l’economia són sistemes

El cos humà és un sistema que està constituït per elements diferents: esquelet, nervis, muscles, aparell digestiu,... Cadascú d’aquests elements té una funció que permet al sistema assolir l’objectiu comú: la vida. El funcionament del cos humà es regeix per les lleis físiques, químiques,...

L’economia també és un sistema format per elements diferents: infraestructures, sistema financer, sistema productiu, institucions, ...  amb un objectiu comú: satisfer les necessitats. El seu funcionament es regeix per les lleis econòmiques.

Ambdós sistemes evolucionen en el temps en funció del comportament dels seus elements i dels efectes de l’entorn i poden desenvolupar-se en salut o, també, emmalaltir.


Anatomia comparativa

Per relacionar ambdós sistemes podem comparar les seves estructures (anatomia). Aquestes poden ser algunes semblances (excuseu-me per les possibles mancances de rigor en els termes mèdics, considerant que el meu objectiu no és altre que el de divulgació econòmica):

*  L’esquelet que sosté el sistema econòmic són les institucions (polítiques, jurídiques,...).

* L’aparell digestiu que transforma els aliments (factors productius) és el sistema productiu, que fabrica nutrients (béns i serveis) per satisfer les necessites de les cèl·lules (persones).

* L’aparell circulatori són les infraestructures (carreteres...), que permeten fer arribar l’oxigen (renda) a cadascuna de les cèl·lules (treballadors, empresaris, consumidors, dirigents...) i l’energia i els nutrients (factors productius) als muscles (empreses, associacions,...).

* El sistema nerviós que origina i canalitza les ordres d’actuació, són les xarxes de comunicacions.
...

Evolució del sistema econòmic


Ens pot semblar, des de la nostra perspectiva actual, que el nostre sistema econòmic és inamovible però no és veritat, els sistemes econòmics evolucionen a partir de la interrelació entre els seus membres i amb l’entorn.

Igual que el cos humà s’ha vist obligat a adaptar-se als canvis (evolució), els sistemes  econòmics també s’han succeït (feudalisme...) i ho seguiran fent, condicionats per les lleis bàsiques de l’economia (no malbaratar recursos escassos...).

El nostre paper dins del sistema econòmic

Aquesta perspectiva ens permet adonar-nos clarament que cadascú de nosaltres som cèl·lules molt especialitzades, però sense cap autonomia i, com a conseqüència,  terriblement dependents de la resta per sobreviure.

De la mateixa manera que quan una persona mor, totes les seves cèl·lules desapareixen –des de les neurones fins a les cèl·lules de la pell -, tots i cadascú de nosaltres, des de els més rics fins als més pobres, depenem totalment del sistema econòmic.
La constatació d’aquesta realitat no deixa de ser una lliçó de modèstia per a tothom.

Salut i pessetes !
Víctor Prat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada